Mąka kokosowa

Mąka kokosowa

Mąka kokosowa

Mąka ta powstaje z pozostałości po produkcji mleczka oraz oleju kokosowego mianowicie z miąższu kokosa. Wyróżnia się delikatnym kokosowym aromatem chociaż warto zaznaczyć, ze nie jest słodka. Dostępna jest w postaci drobno zmielonego proszku lub też nieco grubsza. Jednak nie należy do tanich mąk ale możemy ja również wykonać sami w domowym pieleszy. Jednak musimy wiedzieć, ze mąka kokosowa wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Jakich? O tym w dzisiejszym artykule.

Właściwości prozdrowotne mąki kokosowej

Przede wszystkim zawiera bardzo duże ilości błonnika który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz cały układ pokarmowy. Zapobiega również zaparciom i co ważne oczyszcza przewód pokarmowy ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Jednak to nie jedyne zalety:

  • Jest produktem bezglutenowym,
  • Zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • Reguluje poziom cholesterolu oraz cukru we krwi,
  • Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia a co za tym idzie serca,
  • Oczyszcza organizm z zalegających toksyn,
  • Zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas,
  • Jest produktem niskowęglowodanowym,
  • Wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe,
  • Przyspiesza pracę metabolizmu,
  • Jest doskonałym źródłem białka,
  • Ma niski indeks glikemiczny,
  • Zapobiega powstawaniu nowotworów zwłaszcza jelita grubego.

Zastosowanie w kuchni

Mimo, ze mąka kokosowa wyglądem przypomina zwykła mąkę należy pamiętać, że w połączeniu z innymi składnikami zachowuje się nieco inaczej. Dlatego też zaleca się mieszanie jej z inną mąka ( np. pszenną). Wykorzystać ja możemy do ciast, ciasteczek, deserów ale również dań wytrawnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *