Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana

Mąka ta jest doskonałym zamiennikiem dla osób z celiakią oraz uczulonych na gluten. Powstaje w wyniku przemiału dojrzałych oraz wysuszonych ziaren kukurydzy. Jest bogata w wiele cennych składników odżywczych oraz posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Kolejną zaletą tej mąki jest to, ze w porównaniu z innymi mąkami bezglutenowymi dostępnymi na rynku jest najtańsza. W przemyśle spożywczym wykorzystywana jest do produkcji makaronów, pieczywa oraz ciast. Polecana jest zwłaszcza osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu ale również wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać.

Dlaczego warto stosować mąkę kukurydzianą?

Zalet stosowania mąki kukurydzianej jest wiele.

Oto najważniejsze z nich:

  • Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników,
  • Wykazuje właściwości przeciwutleniające,
  • Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, minerałów takich jak magnez, żelazo oraz cynk,
  • Duża zawartość błonnika pozytywnie wpłynie na pracę całego układu pokarmowego,
  • Dzięki zawartości luteiny zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej,
  • Zawartość witaminy E oraz beta karotenu wzmocni Naszą odporność,
  • Wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi,
  • Wpływa na zwiększenie produkcji czerwonych krwinek,
  • Zalecana przy cukrzycy, anemii, chorobach serca oraz w chorobie nowotworowej.

Jak widać mąka kukurydziana korzystnie wpłynie na Nasze zdrowie. Natomiast w kuchni nada Naszym wypiekom pięknego żółtego koloru oraz puszystości.

Czyż nie warto wprowadzić ja do swojej diety na stałe? Nie tylko zapewni Nam dobre zdrowie ale również pozytywnie wpłynie na urodę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *