Mąka migdałowa

Mąka migdałowa

Mąka migdałowa

Zazwyczaj sięgamy po produkty zbożowe. Jednak nie każdy z Nas może ich „bezkarnie używać”. Szczególnie zabronione są osobom nietolerującym glutenu, cukrzykom, mającym problemy z trawieniem oraz z nadwagą. Doskonałą alternatywą dla tych osób ( zresztą nie tylko dla Nich) jest mąka migdałowa, która należy do jednego z najzdrowszych produktów tego typu. Jak sama nazwa wskazuje mąka ta powstaje poprzez zmielenie migdałów.Charakteryzuje się słodkim smakiem. Co ważne jest produktem pozbawionym glutenu o niskiej zawartości węglowodanów. Posiada wiele cennych składników odżywczych oraz właściwości prozdrowotnych -jakich? Odpowiedź znajdziecie w dzisiejszym artykule.

Dlaczego warto wprowadzić mąkę migdałową do swojej diety?

Odpowiedź jest bardzo prosta:

  • Jest produktem bezglutenowym dlatego też polecana jest szczególnie osobom nietolerującym glutenu, wegetarianom oraz weganom,
  • Dzięki dużej zawartości białka zapewnia uczucie sytości na dłużej,
  • Jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, żelaza, potasu, sodu oraz witaminy E zwanej witaminą młodości oraz płodności,
  • Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników,
  • Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu,
  • Dzięki zawartości antyoksydantów zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych,
  • Zapobiega chorobom serca,
  • Pozytywnie wpłynie na stan kości oraz zębów.

Mąka migdałowa doskonale sprawdzi się do przygotowania wszelkiego rodzaju wypieków – ciast, torów, ciasteczek czy też chleba migdałowego.

Ważne:

Musimy jednak pamiętać, że ten rodzaj mąki może przyczynić się do blokowania wchłaniania przez Nasz organizm minerałów, dlatego też nie powinna stanowić podstawowego elementu diety a być jedynie jej dodatkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *