Mąka owsiana

Mąka owsiana

Mąka owsiana

Sięgając po mąki bezglutenowe zazwyczaj wybieramy mąkę ryżową, kokosową oraz orkiszową. A co z mąką owsianą? Zawiera podobnie jak płatki owsiane wiele cennych składników odżywczych które z całą pewnością korzystnie wpłyną na Nasze zdrowie. Co ważne jest niedroga i smaczna. Możemy ją również samodzielnie przygotować w warunkach domowych mieląc płatki owsiane. Polecana osobom z nietolerancja glutenu ale również tym wszystkim, którzy chcą zachować dobre zdrowie.

Dlaczego warto stosować mąkę owsianą?

Przede wszystkim ze względu na dobroczynny wpływ na organizm oraz zawartość wielu witamin oraz minerałów.

Jednak to nie jedyne zalety stosowania jej:

  • Zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpłynie na pracę jelit oraz cały układ pokarmowy,
  • To dobre źródło witaminy C, E, A, K, D, witamin z grupy B oraz minerałów ( potasu, magnezu, sodu, wapnia, fosforu, żelaza oraz jodu,
  • Dzięki zawartości kwasu foliowego polecana Kobietom w ciąży,
  • Poprawi koncentrację oraz pamięć,
  • Zadba o prawidłową pracę mózgu,
  • Wpłynie na obniżenie poziomu cholesterolu,
  • Dzięki sporej ilości wapnia wskazana osobom borykającym się z osteoporoza,
  • Reguluje przemianę materii.

Mąka owsiana najlepiej sprawdzi się do wypieku pieczywa jednak możemy z niej również przygotować ciasta, makarony, pierogi, kopytka, omlety a także zagęszczać nią zupy oraz sosy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *