Mąka z amarantusa

Mąka z amarantusa

Mąka z amarantusa

Jak sama nazwa wskazuje mąka amarantusowa produkowana jest z nasion amarantusa. Nie tylko doskonale nadaje się do słodkich wypieków ale również makaronów oraz racuchów. Dobrze zmieszać ja jednak z inną mąką chyba, że przygotowywana potrawa nie wymaga rośnięcia to można użyć samej. Jednak mąka amarantusowa posiada wiele cennych dla Naszego organizmu składników odżywczych. Co ważne jest produktem bezglutenowym ale coraz częściej sięgają po nią osoby ceniące zdrowy styl odżywiania. Z jej nabyciem nie ma najmniejszych problemów albowiem dostępna jest nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością ale również w supermarketach.

Dlaczego warto stosować mąkę amarantusową?

  • Jest produktem bezglutenowym ,
  • Zawiera lizynę-ważny aminokwas, którego Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować,
  • Jest bogata w błonnik, który zadba o prawidłową pracę jelit oraz całego układu pokarmowego,
  • Posiada niski indeks glikemiczny,
  • Wskazana również osobom borykającym się z hemoroidami oraz zaparciami,
  • Zawiera również spore pokłady wapnia, żelaza oraz fosforu,
  • Jest bogata w białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • Obniża poziom cholesterolu,
  • Zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Mąka amarantusowa nie zawiera glutenu dlatego też ciasta jak i inne wypieki nie będą miały takiej samej konsystencji jak ze zwykłej mąki. Nie będą elastyczne a bardziej kruche . Jednak nie rezygnujmy z jej używania z tego powodu albowiem można ją wymieszać z inną mąką.

Amarantus jest wykorzystywany również w przemyśle kosmetycznym. Produkty z nim w składzie łagodzą podrażnienia skóry, przedłużają jej jędrność oraz młodość.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *