Mąka z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy powstaje na skutek zmielenia ziaren ciecierzycy zwanej również grochem włoskim. Mąka ta mimo, ze jest produktem wolnym od glutenu nie jest jednak tak popularna jak pozostałe mąki bezglutenowe a wielka szkoda albowiem posiada wiele cennych składników odżywczych oraz wykazuje działanie prozdrowotne. Ciecierzyca stanowi podstawę kuchni indyjskiej. Dania przygotowane na bazie cieciorki polecane są zwłaszcza alergikom, weganom oraz tym wszystkim, którzy chcą cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata.

Dlaczego warto stosować mąkę z ciecierzycy?

Odpowiedź jest naprawdę prosta:

  • Jest cennym źródłem białka roślinnego,
  • Posiada niski indeks glikemiczny,
  • Nie zawiera glutenu,
  • Zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych,
  • Zawiera spore pokłady błonnika który pozytywnie wpływa na cały układ pokarmowy,
  • Polecana podczas diet odchudzających albowiem zapewnia uczucie sytości na długi czas,
  • Zapobiega zaparciom,
  • Stabilizuje poziom cukru we krwi,
  • Obniża poziom cholesterolu,
  • Jest bogatym źródłem potasu, sodu, fosforu, selenu, magnezu, żelaza oraz cynku,
  • Pozytywnie wpływa na układ nerwowy,
  • Obniża ciśnienie krwi,
  • Zawiera witaminę B6 oraz kwas foliowy,
  • Przyczyni się do odzyskania energii,
  • Zwiększy produkcję czerwonych krwinek.

Ciekawostka może być fakt, ze maka z ciecierzycy znalazła również zastosowanie w kosmetyce. Wykorzystywana jest do pielęgnacji ( nawilża, regeneruje oraz nadaje puszystości) oraz ciała.

W kuchni natomiast mąka z cieciorki stanowi doskonałą bazę do wszelkiego rodzaju placków i naleśników. Jest również doskonałym zamiennikiem śmietany do zagęszczania zup oraz sosów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *