Mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana to biały, bezsmakowy proszek pozyskiwany z ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Bardzo często wykorzystujemy ją w kuchni do przygotowania ciast, domowych kisielów, kopytek czy zagęszczania sosów. Jest produktem lekkostrawnym oraz bezglutenowym. Jest jednym z najtańszych surowców wykorzystywanych nie tylko w przemyśle spożywczym ale również kosmetycznym, chemicznym, włókienniczym oraz farmaceutycznym. Kiedyś Nasze Babcie czy Mamy używały jej jako zasypki do ciała albowiem sprzyja regeneracji naskórka. Nie ukrywając wielu z Nas z całą pewnością używa jej do dzisiaj właśnie w tym celu.

Wartości odżywcze

Ten rodzaj mąki jest bardzo dobrym źródłem błonnika, który jak wiemy korzystnie wpływa na pracę jelit oraz całego układu pokarmowego. Zawiera również aminokwasy, witaminę B6, C oraz minerały takie jak potas, magnez, wapń, sód i fosfor. Witamina C zawarta w mące wpłynie na poprawę odporności natomiast witamina B zadba o prawidłową pracę układu nerwowego. W kosmetyce wykorzystywana jest jako talk na podrażnioną skórę. Sprawdza się doskonale również w przypadku odleżyn. Stosowana jest również jako naturalny antyperspirant. Natomiast kisiel z mąki ziemniaczanej sprawdzi się przy biegunkach ponieważ wykazuje działanie osłaniające. Jednak największą popularnością cieszy się przy wypiekaniu ciast a także pieczywa.

Jak ja przechowywać?

Aby mąka ziemniaczana nie straciła swoich właściwości koniecznie musi być przechowywana w szczelnym oraz suchym pojemniku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *