Makaron pełnoziarnisty

Makaron pełnoziarnisty

Makaron pełnoziarnisty

Popularność „zdrowej wersji” makaronów wzrasta z dnia na dzień. Wiele osób obawia się go wprowadzić do swojego menu w trosce o sylwetkę albowiem zawiera bardzo dużo węglowodanów. Jednak są to węglowodany złożone, które zawierają spore ilości błonnika oraz zapewniają uczucie sytości na dłużej. Wybierając tego typu produkty decydujmy się na te pełnoziarniste. Z całą pewnością zawierają o wiele więcej cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dlaczego warto wprowadzić makaron razowy do jadłospisu?

Pozytywów jego spożywania jest wiele.

Przede wszystkim:

  • Posiada dość niski indeks glikemiczny,
  • Dzięki dużej zawartości błonnika pozytywnie wpłynie na pracę jelit oraz całego układu pokarmowego,
  • Zapewni uczucie sytości na dłużej dlatego też powinny go spożywać osoby dbające o sylwetkę,
  • Zadba o utrzymanie poziomu cukru we krwi na odpowiednim poziomie,
  • Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminę E oraz minerałów takich jak potas, fosfor, cynk, magnez, jod, chrom oraz żelazo,
  • Pozytywnie wpływa na pracę mózgu oraz serca,
  • Zadba również o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • Wpływa na poprawę pracy metabolizmu,
  • Zapobiega zaparciom,
  • Zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu.

Wybierając makaron zdecydujmy się na ten pełnoziarnisty a niż białej mąki albowiem z całą pewnością dostarczy Naszemu organizmowi więcej składników odżywczych. Oczywiście podajmy go w towarzystwie warzyw czy potrawki z kurczaka a nie w towarzystwie tłustych sosów czy mięs smażonych na głębokim tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *