Makaron

Makaron

Makaron

Makaron należy do jednego z najczęściej spożywanych produktów zbożowych. Dostępnych jest na rynku wiele rodzajów jak i kształtów. Najczęściej używany do rosołu, spaghetti jak i wszelkiego rodzaju sałatek. Jednak makaron sprawdzi się również do przygotowania wielu ozdób. Głównymi składnikami do jego przygotowania jest mąka lub semolina oraz woda ale do niektórych rodzajów dodawane są również jajka. Zdania na temat spożywania makaronu są podzielone ma zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Jedni uważają ze jest zdrowy inni wręcz przeciwnie. Kto ma racje? O tym w dalszej części artykułu.

Dlaczego warto spożywać makaron?

Makaron być może ku zdziwieniu wielu z Nas pełen jest składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminy min. witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B a także minerały takie jak selen i mangan a w mniejszych ilościach wapń, potas, sód, żelazo, fosfor oraz cynk. Makaron zawiera również błonnik chociaż więcej znajduje się go w tych pełnoziarnistych. Posiadają również niższy indeks glikemiczny od białego. Nie są również wysokokaloryczne jednak nie należy przesadzać ze spożywaniem ich w nadmiarze. Co ważne makarony są bardzo dobrym źródłem energii (70% stanowią węglowodany). Warto również wspomnieć, ze produkt ten zapewnia uczucie sytości na dłużej dlatego też powinien znaleźć się w jadłospisie osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Makarony nie podnoszą również poziomu cukru we krwi oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II oraz niektóre nowotwory. W makaronie pełnoziarnistym znajdziemy również kwas foliowy który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.

Każdy spożywa to co lubi jednak warto postawić na makaron. Oczywiście najlepiej wybierać ten pełnoziarnisty, który bez problemu kupimy w każdym sklepie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *