Małe co nieco do kawki

Małe co nieco do kawki

Witam w tą piękną, słoneczną niedzielę. Dzisiaj przepisik na małe co nieco do popołudniowej kawki. Biszkopt z kremem z serka mascarpone, brzoskwiniami i galaretką. Ciasto przygotowuje się szybko a i smak miodzio:) Zachęcam do wypróbowania

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru, cukier waniliowy
  • 1.1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu

Wykonanie:

Całe jajka wraz z cukrami ubijamy mikserem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do dobrze ubitych jajek. Chwilę miksując. Na sam koniec dodajemy olej oraz ocet. Miksujemy. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja piekłam w tortownicy 28 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy

Masa:

  • 2 śmietanki 30%
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 2 śmietan fiks

Wykonanie:

Śmietanę kremówkę wraz z serkiem miksujemy na początku na najniższych obrotach miksera aby masy się połączyły następnie na najwyższych dodając pod koniec ubijania śmietan fiksy. Chłodzimy

Dodatkowo:

Puszka brzoskwiń, 2 galaretki u mnie truskawkowe

Galaretki rozpuściłam w 500 ml gorącej przegotowanej wody – odstawiłam do stężenia.

Składanie ciasta:

Zimny biszkopt przekroiłam na pół. Brzoskwinie pokroiłam w drobną kosteczkę zostawiają parę do dekoracji. Syropem z brzoskwiń nasączyłam biszkopt.

Na pierwszą połówkę biszkoptu wyłożyłam pokrojone brzoskwinie. Następnie wyłożyłam krem który przykryłam drugą częścią biszkoptu. Na sam wierzch ułożyłam dekoracyjnie pozostałe brzoskwinie oraz tężejącą galaretkę.

Biszkopt przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO 😉

Małe co nieco do kawki
Małe co nieco do kawki

Takie ciacho sprawdzi się doskonale w upalne dni 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018