Malinojeżyna

Malinojeżyna

Malinojeżyna

Maliny, jeżyny, truskawki czy borówki – smak i zdrowie w jednym. Nie tylko „kuszą” wyjątkowym smakiem i aromatem ale są prawdziwą bombą witaminową. Malinojeżyna jest krzewem powstałym przez skrzyżowanie maliny oraz jeżyny. Krzew ten „odziedziczył” po jeżynie długie pędy natomiast po malinie czerwone oraz bordowe owoce. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, do mrożenia ale również do przygotowania dżemów, galaretek a nawet win.

O tym, że zarówno owoce jak i warzywa powinny gościć na Naszych stołach jak najczęściej wiemy dobrze. Ale co takiego posiada w sobie malinojeżyna? Czy warto po nią sięgać? O tym w dalszej części artykułu. Zapraszam 🙂

Wartości odżywcze oraz właściwości prozdrowotne

  • Jest bogactwem witaminy C oraz kwasu foliowego,
  • dzięki dużej zawartości błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit oraz cały układ pokarmowy,
  • Jest niskokaloryczna,
  • To bogate źródło antyoksydantów,
  • Zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych,
  • Spowalnia również procesy starzenia się organizmu,
  • Zapobiega krwawieniu dziąseł oraz ich nadwrażliwości,
  • Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • Pomocna w walce z anemią,
  • Korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry oraz paznokci.

Malinojeżyna jest krzewem o bardzo smacznych, aromatycznych choć nieraz kwasowych owocach. Jeżeli mamy tylko taką możliwość wprowadźmy ja do swojego jadłospisu albowiem naprawdę warto!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *