Mango

Mango

Mango

Mango należy do owoców egzotycznych. Pochodzi z Indii a jego właściwości prozdrowotne oraz wartości odżywcze docenione były właśnie w Indiach już cztery tysiące lat temu. Mimo, że do Europy dotarło już w XVI wieku jego właściwości lecznicze zostały potwierdzone dopiero niedawno licznymi badaniami. Ten wbrew pozorom zwykły owoc może zapobiegać rozwojowi wielu chorób min. nowotworów. Owoc ten charakteryzuje się słodkim i delikatnym miąższem. Znalazł szerokie zastosowanie w kuchni i to nie tylko jako dodatek do ciast i deserów. Ciekawostką może być fakt, ze mango w Indiach jest nieodzownym elementem tamtejszej kuchni ale również elementem kultu religijnego. Jedno jest pewne – warto wprowadzić ten owoc do swojego menu albowiem korzyści z jego spożywania jest wiele.

Wartości odżywcze oraz właściwości prozdrowotne mango

  • Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi,
  • Wpływa na poprawę tolerancji glukozy oraz pomaga obniżyć insulinooporność,
  • Dzięki zawartości potasu wpływa na obniżenie ciśnienia krwi,
  • Jest bogactwem witamin min. witaminy A, E, K, C, B6, kwasu foliowego oraz minerałów takich jak potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, sód oraz wapń,
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe oraz antyoksydacyjne,
  • Jest tez dobrym źródłem błonnika,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Zapobiega chorobom serca,
  • Wpływa na zwiększenie przyswajalności żelaza,
  • Pozytywnie wpływa na oczy,
  • Uelastycznia skórę.

O dobroczynnym wpływie mango na organizm można pisać wiele.

„JEDZMY MANGO NA ZDROWIE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *