Marakuja

Marakuja

Marakuja

Ten egzotyczny owoc możemy znaleźć również pod nazwą męczennicy jadalnej oraz passiflory. Pochodzi z Ameryki południowej a jej właściwości prozdrowotne były znane oraz wykorzystywane przez rdzenne plamiona Amazonii. Ciekawostką może być fakt, że miąższ owocu ma konsystencje dżemu natomiast kwiaty marakui są jednymi z najpiękniejszych na świecie. Charakteryzują się bardzo intensywnym i niepowtarzalnym zapachem w którym można się „zakochać”. Ale wróćmy do wartości odżywczych oraz właściwości prozdrowotnych passiflory a jest ich naprawdę wiele.

Wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze męczennicy jadalnej

Na początku warto wspomnieć, że marakuja znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce. Produkty z jej zawartością mają mają niesamowity zapach nie wspominając o właściwościach łagodzących, odmładzających, regenerujących oraz odżywiających skórę.

  • Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwgrzybicze,
  • Jest bogactwem witamin z grupy B oraz witaminy A, E, C i K,
  • Zawiera również minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu min. potas, magnez, fosfor, cynk, sód, wapń a także żelazo,
  • Jest niezastąpiona w przypadku przemęczenia psychicznego,
  • Doskonale odstresowuje,
  • Zawiera również błonnik który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz cały układ pokarmowy,
  • Pozytywnie wpłynie na pracę serca,
  • Unormuje również ciśnienie krwi,
  • Wzmacnia odporność organizmu,
  • Zapobiega anemii,
  • Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych układu pokarmowego,
  • Wpływa na poprawę pamięci oraz koncentracji,
  • Usuwa nadmiar wody z organizmu,
  • Pozytywnie wpływa na wzrok oraz skórę.

O dobroczynnym wpływie tego egzotycznego owocu można pisać wiele. Doskonale smakuje sama oraz z połączeniu z produktami mlecznymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *