Maślak zwyczajny

Maślak zwyczajny

Maślak zwyczajny

Maślak należy do grzybów chętnie zbieranych przez grzybiarzy i to nie tylko ze względu na wyrazisty kolor kapelusza ale na walory smakowe jakie ma do zaoferowania. Sezon na te grzyby trwa od maja aż do listopada więc nawet te osoby którym zawsze brakuje czasu powinny znaleźć chociaż chwilę aby wybrać się na grzybobranie. Maślaki doskonale sprawdzą się w kuchni jako dodatek do kanapek, sałatek czy sosów. Można je również dusić i smażyć. Nie poleca się jednak suszenia ich.

Czy warto jeść maślaki?

Mimo, że grzyby te nie są cenione ze względu na wartości odżywcze jakie posiadają warto urozmaicić nimi swoje potrawy albowiem nadadzą im wyjątkowego smaku oraz aromatu. Maślak tak jak i inne grzyby składa się w większości z wody jednak posiada również wartości odżywcze chociaż jest ich niewiele. Jednak spożywanie maślaków pozytywnie wpłynie na Nasze zdrowie. Grzyby te zawierają witaminy min. witaminę A, D, C oraz witaminy z grupy B ale również minerały takie jak magnez, potas, sód, wapń, żelazo oraz fosfor. Dieta wzbogacona maślakami pozytywnie wpłynie na układ krążenia, obniży poziom cholesterolu we krwi, wzmocni odporność oraz zmniejszy ryzyko chorób oczu.

Co ważne ciężko pomylić maślaki z grzybami trującymi.

Musimy również pamiętać aby koniecznie ściągnąć skórkę z grzyba ponieważ jest nie tylko gorzka ale też ciężkostrawna. Ogólnie grzybów nie powinny spożywać osoby starsze, dzieci oraz borykające się ze schorzeniami układu pokarmowego, wątroby a także nerek.

Pamiętajmy, że grzyby te mogą być również przyczyną alergii!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *