Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

O mięcie pieprzowej słyszał każdy z Nas. No może prawie każdy. To cudowne zioło znajduje swoje zastosowanie w medycynie oraz kuchni od wieków. Sprawdzi się doskonale przy dolegliwościach układu pokarmowego, wzdęciach oraz bólach brzucha. Uprawa jej nie jest wyzwaniem albowiem mięta pieprzowa rozmnaża się przez połączenie się kłączy. Natomiast z jej liści produkuje się herbatę, olejki oraz wykorzystywane są jako przyprawa do wielu potraw.

Właściwości mięty pieprzowej

Jak już zostało wcześniej wspomniane miętę pieprzową stosuje się przy dolegliwościach układu pokarmowego ( wzdęciach, nudnościach, bólach brzucha, zespole jelita drażliwego). Jest naturalnym oraz silnym środkiem przeciwbólowym. Co ważne pomaga w przypadłościach związanych z układem oddechowym- astmie, duszącym kaszlu czy też krwawieniach z nosa). Przywraca prawidłową perystaltykę jelit,łagodzi objawy zapalenia zatok. Olejek z mięty pieprzowej wykorzystywany jest do łagodzenia dolegliwości migrenowych. Sprawdzi się również doskonale przy schorzeniach wątroby oraz dróg żółciowych. Znajdziemy ją w postaci herbaty, olejków czy też nalewki. Jak widać mięta pieprzowa jest doskonałym naturalnym lekarstwem pomagającym w walce z wieloma różnymi przypadłościami. Jednak to nie jedyne jej cenne właściwości. Znajduje również szerokie zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce. Doskonale komponuje się smakowo z daniami z ziemniaków, rybami oraz jagnięciną. Gałązki świeżej mięty dodane do czystej wody niegazowanej z kilkoma plasterkami cytryny doskonale ugaszą pragnienie oraz orzeźwią.

W kosmetyce wykorzystywana jest do produkcji płynów, proszków oraz past. Liście mięty wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe oraz znieczulające dlatego też często wykorzystywana jest pomocniczo w walce z opryszczką.

Jak widać mięta pieprzowa wykazuje wiele cennych właściwości. Ważny jest również fakt, że jest całkowicie naturalna. A przecież „ Siła w naturze drzemie”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018