Miód akacjowy

Miód akacjowy

Miód akacjowy

Miód ten należy do jednego z najbardziej popularnych miodów lubianych zwłaszcza przez Nasze pociechy albowiem jest najsłodszy. Ma bardzo intensywny zapach i jako jeden z niewielu posiada jasną barwę ( Jednak po skrystalizowaniu jego kolor się zmienia na kremowy a wręcz biały). Posiada bardzo duże ilości fruktozy dlatego też proces krystalizacji jest bardzo wolny dlatego też bardzo długo zachowuje postać płynną. Pięknie pachnie kwiatem akacji dlatego też rozpoznamy go bez trudu. Rodzajów miodu jest wiele jednak bez względu na gatunek jest jednym z najprzyjemniejszych lekarstw po jakie sięgamy na wiele różnych dolegliwości.

Właściwości miodu

Ten „Dar natury”posiada wiele cennych właściwości o których wielu z Nas pewnie nie wie. Warto Pamiętajmy, że ta pięknie pachnąca złocista substancja jest naturalnym remedium na wiele różnych schorzeń.

  • Jest bogatym źródłem substancji, które korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu,
  • Jest bogaty w kwasy organiczne, enzymy, węglowodany, cukry proste, magnez oraz potas,
  • Doskonale wzmacnia oraz uspokaja,
  • Jest niezastąpiony w zaburzeniach przewodu pokarmowego oraz w chorobach dróg moczowych,
  • Wykazuje działanie rozkurczowe, moczopędne oraz żółciopędne,
  • Pomocny w infekcjach układu oddechowego ( leczy kaszel),
  • Wspiera pracę wątroby,
  • Polecany przy wrzodach żołądka oraz dwunastnicy,
  • Zapobiega tworzeniu się kamieni,
  • Stabilizuje ciśnienie krwi,
  • Korzystnie wpływa na układ krążenia,
  • Zapobiega miażdżycy a co za tym idzie chorobom układu sercowo-naczyniowego,
  • Wzmacnia odporność.

Ciekawostką może być fakt, że miód akacjowy stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie ran oraz jest naturalnym lekiem na problemy skórne.

Ważne:

Mimo swojego dobroczynnego działania na miód uważać powinny alergicy ( miód akacjowy bardzo rzadko powoduje reakcje alergiczne) oraz osoby otyłe. Spożywany w większych dawkach może wywołać przykre uczucie drapania w gardle ze względu na dużą zawartość sacharozy.

Pamiętajmy również aby nie dodawać go do wrzątku albowiem w wysokiej temperaturze straci wszystkie cenne właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *