Miód gryczany

Miód gryczany

Miód gryczany

Dzisiaj w dalszym ciągu zajmiemy się miodem. Jednak ty razem gryczanym. Myślę jednak, ze warto wspomnieć jak wiele korzyści płynie ze spożywania go. Zawiera wiele cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Miód gryczany należy do jednego z najwartościowszych wśród miodów. Co ważne zawiera minerały oraz witaminy łatwo przyswajalne przez organizm. A nie ukrywajmy większość z Nas ma ich niedobór. Jednak to niejedyne jego zalety. Dlaczego warto spożywać miód gryczany? Odpowiedź znajdziecie w dzisiejszym artykule.

Właściwości miodu gryczanego

Przede wszystkim miód gryczany jest niezastąpiony w chorobach układu krążenia. Jednak jest naturalnym remedium na wielu innych dolegliwości.

Przede wszystkim:

  • Jest pomocny przy kaszlu oraz chorobach skóry,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Sprawdzi się doskonale u osób borykających się z anemią,
  • Jest bogatym źródłem witaminy C, PP oraz witamin z grupy B,
  • Zawiera spore pokłady potasu, magnezu, żelaza, fosforu, sodu, cynku oraz manganu,
  • Dzięki zawartości rutyny wpływa na uszczelnienie oraz wzmocnienie naczyń krwionośnych,
  • Wykazuje również właściwości antyoksydacyjne,
  • Zwalcza wolne rodniki,
  • Co ważne odtruwa oraz ochrania wątrobę,
  • Pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego ( niezastąpiony przy długotrwałym stresie oraz złym samopoczuciu).

Pamiętajmy jednak, aby nie poddawać miodu działaniu wysokiej temperatury albowiem traci wszystkie cenne właściwości.

Miód może uczulać. Nie zapominajmy o tym!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *