Miodownik z masą śmietanową

Miodownik z masą śmietanową

Dzisiaj przepis na przepyszny miodownik. Przepis zaczerpnięty z bloga oobzarciuch.blogspot.com. W moim wykonaniu jest mniej cukru w masie, ponieważ dla mnie trochę za słodki a w cieście zamiast sody proszek do pieczenia i zamiast masła użyłam margaryny. Ale zapewniam, że w obu wersjach smakuje wyśmienicie.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 15 dkg margaryny
  • 3 łyżki miodu ( dałam akacjowy)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 20 dkg masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy użyłam 2 łyżki zrobionego w domu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta

Wykonanie:

Ciasto:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ja podczas zagniatania delikatnie podsypałam mąką. Gotowe dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich pieczemy oddzielnie na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut. Upieczone spody studzimy.

Masa:

Mleko, masło oraz cukier doprowadzamy do wrzenia. Całe jajka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia masy mieszając aby się nie przypaliła. Gorąca masą przekładamy wcześniej upieczone placki. Troszkę masy zostawiamy na posmarowanie wierzchu ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Miodownik z masą śmietanową
Miodownik z masą śmietanową

Ciasto jest pyszne i naprawdę godne polecenia. Doskonale sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia. Polecam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018