Morwa

Morwa

Morwa

Morwa biała wywodzi się z Chin, gdzie ze względu na swoje cenne właściwości prozdrowotne była uprawiana od wieków. Przede wszystkim wykorzystywana jest jako środek moczopędny, przeciwgorączkowy oraz pobudzający laktację. Morwa biała szczególnie jest polecana diabetykom albowiem wpływa na obniżenie poziomu cukru. Jednak to nie jedyne zalety z jej stosowania. Zapraszamy do zapoznania się z dzisiejszym artykułem.

Właściwości prozdrowotne morwy

Przede wszystkim morwa:

  • Obniża poziom cukru we krwi,
  • Doda sił oraz pomoże w regeneracji organizmu,
  • Pobudza laktację,
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe oraz moczopędne,
  • Niszczy wolne rodniki,
  • Wpłynie na obniżenie poziomu cholesterolu,
  • Ochroni wątrobę przed uszkodzeniem,
  • Wyciąg z korzenia morwy zapobiega chorobom nowotworowym,
  • Polecana w dietach odchudzających,
  • Zapobiega powstawaniu miażdżycy a co za tym idzie chorób sercowo-naczyniowych,
  • Napar z morwy pomoże przy wrzodach żołądka oraz dwunastnicy,
  • Złagodzi objawy przeziębienia oraz grypy,
  • Działa odkażająco,
  • Dzięki zawartości witamin z grupy B zadba o odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego.

Morwę możemy stosować w różnej postaci zarówno tabletek oraz herbat. Musimy jednak pamiętać, że na efekty będziemy musieli troszkę poczekać tak samo jak w przypadku stosowania chociażby ziół. Jednak myślę, że warto. Czyż nie ???

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018