Mozzarella

Mozzarella

Mozzarella

Zdania na temat spożywania nabiału są mocno podzielone. I tak prawdę mówiąc obie strony sporu mają poniekąd rację. Mianowicie chodzi o to, że nie wszystkie przetwory mleczne powinny znaleźć się w Naszym jadłospisie. Mając na uwadze wartości odżywcze wszelkie serki smakowe, kefiry czy jogurty owocowe za wiele dobrego nie wniosą. Natomiast już mozzarella jak i dobre jakościowo sery twarde są cennym źródłem wapnia, pełnowartościowego białka oraz wielu witamin. Dzisiejszy artykuł będzie poświęcony serowi mozzarella. Czy warto go spożywać? I co dobrego może wnieść do Naszego organizmu? A może naprawdę wiele.

Dlaczego warto włączyć do diety ser mozzarella?

Na początku warto wyjaśnić czym jest ser mozzarella. Jest to niedojrzewający ser podpuszczkowy rodem z Włoch produkowany ze świeżego mleka bawolic. U Nas dostępnych jest wiele tego rodzaju serów ale wykonywane są już z mleka krowiego. Wyróżnia się kremową konsystencją oraz delikatnym smakiem. Sprzedawana jest najczęściej w postaci jednej kulki „pływającej” w zalewie serwatkowej.

Koniecznie należy wspomnieć, że ser mozzarella jest bardzo bogatym źródłem wapnia który odgrywa bardzo ważną rolę w Naszym organizmie. Min. wpływa na proces krzepnięcia krwi, łagodzi alergie, korzystnie wpływa na układ nerwowy oraz dba o utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Ser ten jest również bogaty w witaminy z grupy B, witaminy D, A, E oraz selen.

Reasumując:

Mimo, że ser mozzarella jest dość kaloryczny warto wprowadzić go do swojej diety. Z całą pewnością jest zdrowszym zamiennikiem pospolitych żółtych serów. Pamiętać jednak musimy, że jest również źródłem tych „gorszych”nasyconych tłuszczy oraz laktozy na której nietolerancję cierpi coraz więcej osób. Jednak jedno jest pewne – warto wprowadzić ten ser do swojego jadłospisu albowiem korzyści ze spożywania go jest wiele. Pamiętajmy jednak aby zachować zdrowy rozsadek!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *