Mrożone cytryny

Mrożone cytryny

Mrożone cytryny

Cytryny należą do jednych z najlepszych i najzdrowszych owoców na świecie. Popyt na nie jest przez cały rok. Najczęściej wykorzystywane do herbaty,zimnych napojów oraz jako dodatek do wielu dań. Można powiedzieć, ze cytryny są przysłowiową „wisienką na torcie”. Są pełne witamin oraz minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak zazwyczaj używamy ich w postaci surowej. Dzisiejszy artykuł będzie poświęcony mrożonym cytrynom. Czy są zdrowe w takiej postaci? Jakie właściwości wykazują?

Dlaczego warto mrozić ten rodzaj cytrusów?

Cytryna doskonale wzmacnia odporność. Najczęściej stosujemy ją przy przeziębieniu oraz grypie. Owoc ten wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Jednak bardzo często popełniamy błąd i wyciskamy z niego sok. Musimy jednak pamiętać, ze to w skórce cytryny kryje się wiele cennych składników, które nie tylko pozytywnie wpływają na Nasz organizm ale również zapobiegają wielu poważnym chorobom.

Dlatego też zamiast wyciskać z cytryn sok lepszym rozwiązaniem będzie ich zamrożenie.

PAMIĘTAJMY TYLKO ABY OWOC DOKŁADNIE UMYĆ. W TEN SPOSÓB USUNIEMY BAKTERIE ORAZ PESTYCYDY, KTÓRYMI NIESTETY TE OWOCE SĄ PRYSKANE!!!

Wróćmy jednak do zalet spożywania cytryn w postaci mrożonej.

Przede wszystkim:

  • Są bardzo bogatym źródłem antyoksydantów, które zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych (zostało to potwierdzone badaniami),
  • Zwalcza infekcje bakteryjne oraz pasożyty,
  • Wpływają na zwiększenie odporności,
  • Regulują poziom cholesterolu,
  • Wykazuje działanie detoksykujące-oczyszcza wątrobę oraz nerki,
  • Pomocne przy zaparciach,
  • Wpływają na regulację ciśnienia krwi,
  • Zwalczają namnażanie się wolnych rodników,
  • Oczyszczają krew z substancji toksycznych oraz złogów,
  • Wspomagają trawienie,
  • Ułatwiają przyswajanie substancji odżywczych,
  • Spowalniają procesy starzenia,
  • Pomocne przy stresie oraz depresji,
  • Działają odprężająco.
Ważne:

Cytryny przed zamrożeniem należy dokładnie umyć aby pozbyć się związków chemicznych oraz pestycydów. Można użyć w tym celu octu jabłkowego. Można mrozić całe cytryny lub w plasterkach. Doskonale sprawdzą się do herbat, koktajli, ciast, deserów, zup oraz dań mięsnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *