Murzynek z powidłami śliwkowymi

Murzynek z powidłami śliwkowymi

Witam serdecznie. Dzisiaj przepis na murzynka z powidłami śliwkowymi. Należy do ciast wilgotnych a jednocześnie delikatnych i puszystych. Wyraźnie wyczuwalny smak powideł śliwkowych. W sam raz do poobiedniej kawusi.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1.1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół słoiczka powideł śliwkowych ( u mnie słoiczek 300 gramowy)

Wykonanie:

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy margarynę, cukier oraz kakao. Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia mieszając masę aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Z powstałej masy odlewamy pół szklanki, resztę masy studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy cukier waniliowy, żółtka i miksujemy na średnich obrotach miksera. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz powidła -dokładnie miksujemy. Teraz kolej na pianę ubitą na sztywno ze szczyptą soli. Ważne aby te dwie masy połączyć ze sobą za pomocą łyżki delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem lub większej tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu jeszcze letnie ciasto polewamy wcześniej zostawioną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Murzynek z powidłami śliwkowymi
Murzynek z powidłami śliwkowymi

Uwzględniając fakt, że uwielbiam śliwki ja dodaję 3/4 słoiczka powideł. Lubię jak mocno czuć śliwki w cieście. Ale oczywiście każdy ma swój smak i gust.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018