Murzynek z jabłkami

Murzynek z jabłkami

Witam serdecznie. Dzisiaj chciałabym przedstawić przepis na murzynek z jabłkami. Puszysty, delikatny, jednym słowem rozpływa się w ustach. Przygotowanie go nie sprawi najmniejszego problemu nawet początkującym swoją przygodę w kuchni.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2.1\2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jabłek pokrojonych w kostkę

Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz 2 łyżkami zimnej wody dodając pod koniec ubijania cukier. Piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy po 1 żółtku dalej miksując ale już na niższych obrotach miksera. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao razem przesiewamy i dodajemy do masy, ważne mieszamy już za pomocą łyżki aby piana nie opadła zbyt mocno. Następnie dodajemy olej, mieszamy aby masa była jednolita. Na sam koniec dodajemy jabłka i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Murzynek z jabłkami
Murzynek z jabłkami

 

Ze względu na to, że uwielbiam wiórki kokosowe dodaje je praktycznie wszędzie. Tutaj gotowy i wystudzony murzynek polany polewą i obsypany wiórkami kokosowymi. Naprawdę warty wypróbowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018