Murzynek z serem

Dzisiaj zachęcam do wypróbowania przepisu na murzynek z serem . Jak dla mnie połączenie idealne, delikatne ciasto kakaowe z puszystą masą serową mmm. Czego chcieć więcej? U mnie zazwyczaj zwieńczeniem całego smaku jest domowa polewa, ale nawet bez niej ciasto smakuje wyśmienicie.

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżek wody
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1.1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Masa serowa:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 1.1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 7 dkg rozpuszczonego masła lub margaryny
  • 4 jajka

Wykonanie:

Ciasto:

Margarynę, cukry, wodę oraz kakao rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą zestawiamy z gazu i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz żółtka- mieszamy. Ja miksuję robotem na średnich obrotach. Gdy składniki się połączą dodajemy białka ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa serowa:

Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do utartych żółtek dodajemy ser miksując na niskich obrotach, budyń w proszku oraz rozpuszczone masło. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na ciasto kakaowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i pieczemy godzinę.

Murzynek z serem
Murzynek z serem

Ciasto to najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce. Tylko często u mnie niestety 😀 nie zdąży doczekać następnego dnia. Zachęcam do wypróbowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018