Dzisiaj przepis na szybki i smaczny Murzynek. Ciasto nie wymaga wiele trudu a smakuje wybornie. W sam raz do popołudniowej kawki. Ciasto jest zwarte a zarazem delikatne. Ale przecież liczy się efekt końcowy. Całość wieńczy polewa .
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 szklanki cukru ( ja daję 1.1/2)
- cukier waniliowy
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę, cukry, mleko oraz kakao rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą doprowadzamy do wrzenia. Z powstałej masy odlewamy pół szklanki. Resztę masy studzimy. Gdy masa wystygnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem, żółtka, dokładnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą tortownicy lub mniejszej blaszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy polewą ( tą odłożoną). Smacznego

Tak naprawdę wystarczy polać ciasto polewą i jest pyszne. Ale, że ja uwielbiam kokos to zazwyczaj posypuje jeszcze ciasto wiórkami kokosowymi 😉