Murzynek

Murzynek

Dzisiaj przepis na szybki i smaczny Murzynek. Ciasto nie wymaga wiele trudu a smakuje wybornie. W sam raz do popołudniowej kawki. Ciasto jest zwarte a zarazem delikatne. Ale przecież liczy się efekt końcowy. Całość wieńczy polewa .

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki cukru ( ja daję 1.1/2)
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę, cukry, mleko oraz kakao rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą doprowadzamy do wrzenia. Z powstałej masy odlewamy pół szklanki. Resztę masy studzimy. Gdy masa wystygnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem, żółtka, dokładnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą tortownicy lub mniejszej blaszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy polewą ( tą odłożoną). Smacznego

Murzynek
Murzynek

Tak naprawdę wystarczy polać ciasto polewą i jest pyszne. Ale, że ja uwielbiam kokos to zazwyczaj posypuje jeszcze ciasto wiórkami kokosowymi 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018