Mydło potasowe

Mydło potasowe

Mydło potasowe

Mydła używamy codziennie nawet po kilka razy. W płynie, kostce, pachnące, antybakteryjne a nawet do prania. Dawniej Nasze Babcie oraz Mamy używały mydła szarego zarówno do higieny jak i prania. Zresztą po dzień dzisiejszy cieszy się ogromną popularnością i dla wielu z Nas nie ma sobie równych. I właśnie mydło szare to nic innego jak mydło potasowe, któremu dzisiejszy artykuł będzie poświęcony. Mimo wielu swoich zwolenników wiele osób niestety nie wierzy w jego „magiczną” moc. A szkoda bo czyni przysłowiowe „cuda” 🙂

Dlaczego warto stosować mydło potasowe?

Odpowiedź dla Wielu z Nas nie będzie zaskoczeniem albowiem znalazło szerokie zastosowanie nie tylko w kosmetyce ale również lecznictwie.

  • Wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne,
  • Przyspiesza gojenie ran oraz blizn,
  • Doskonale wpływa również na włosy,
  • Łagodzi podrażnienia skóry,
  • Bardzo ale to bardzo rzadko uczula,
  • Jest przyjazne dla środowiska.

Musimy jednak pamiętać, że mydło mydłu nie równe.

Mydło potasowe konsystencją przypomina galaretkę. Jest miękkie o jasnożółtej, jasnobrązowej lub brunatnej barwie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *