Nabiał

Nabiał

Nabiał

Pod nazwą nabiał kryje się grupa produktów w której skład wchodzi mleko oraz jego przetwory min. sery, kefiry, jogurty, śmietany, jajka jak również twarogi. W piramidzie żywienia zajmuje jedno z wyższych miejsc albowiem jest bardzo bogatym źródłem wapnia, łatwo przyswajalnego białka oraz wielu witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkty mleczne wskazane są przede wszystkim dzieciom, kobietom w ciąży oraz osobom starszym. Warto jednak przy zakupie produktów mlecznych zwrócić uwagę na skład aby substancji dodatkowych było jak najmniej. Wybierajmy produkty dobrej jakości a z całą pewnością Nasz organizm się Nam odwdzięczy dobrym samopoczuciem.

Dlaczego produkty mleczne są tak ważne?

Odpowiedź jest bardzo prosta. Produkty nabiałowe są skarbnicą wapnia, który jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości oraz zębów. Chociaż jego rola w organizie na tym się nie kończy. Są również bogate w łatwo przyswajalne białko, sole mineralne, tłuszcze oraz wiele witamin min. witaminę D, A oraz witaminy z grupy B. Wiele produktów mlecznych chociaż nie wszystkie wykazują właściwości probiotyczne. Są „zbawieniem” dla jelit. Jednak wybierając się na zakupy starajmy się zakupić te niskotłuszczowe aby nie dostarczać zbędnych kalorii.

Niestety nie Wszyscy mogą cieszyć się smakiem nabiału i korzyściami płynącymi z jego spożywania. Coraz więcej osób cierpi na nietolerancję laktozy. I chociaż osoby z alergią bez problemu mogą nabyć zamienniki nie zawierające mleka krowiego pozbawione alergenów jednak smak już nie jest ten sam.

Ale na pewne rzeczy nie mamy wpływu. Najważniejsze jest to abyśmy się zdrowo odżywiali bez względu na to czy jesteśmy alergikami czy też nie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *