Naturalny nawóz – skorupki od jajek

Naturalny nawóz - skorupki od jajek

Naturalny nawóz – skorupki od jajek

Smażone, gotowane, do pieczenia ciast czy do naleśników. To tylko niektóre sposoby wykorzystania jajek. Jednak zazwyczaj skorupki od nich lądują w koszu. Niestety większość z Nas robi ogromny błąd albowiem są doskonałym naturalnym nawozem. Wielu ogrodników wykorzystuje naturalne sposoby zasilania ziemi tym bardziej, ze coraz więcej osób sięga po bio produkty, ze sklepów ze zdrową żywnością czy też od zaprzyjaźnionych gospodarzy. Jak dobrze wiemy w dzisiejszych czasach żywność przepełniona jest wszelkimi dodatkami,ulepszaczami oraz chemią jak to jest w przypadku warzyw czy owoców. A niestety nie ma co się okłamywać ale spożywanie takich produktów wcześniej czy później w sposób niekorzystny odbije się na Naszym zdrowiu. Dlatego też warto sięgać po naturalne sposoby na użyźnienie ziemi jak i do walki ze szkodnikami.

W jaki sposób wykorzystać skorupki jajek w ogrodzie?

Uwierzcie, że to nic trudnego. Są doskonałym źródłem wapnia oraz dobrze odkwaszają ziemię.

Zamiast je wyrzucać, odłóżmy na talerzyk i zostawmy w ciepłym miejscu do wyschnięcia lub też wysuszmy je w piekarniku. Wysuszone można rozdrobnić w moździerzu i gotowym proszkiem raz w miesiącu posypać ziemię wokół roślin w ogrodzie lub doniczce. Ze skorupek można również przygotować płynny nawóz. Aby to zrobić wystarczy je zalać wrzącą wodą i odstawić w ciemne miejsce na kilka dni. Doskonale sprawdzi się również do nawożenia wystudzona woda po gotowaniu jajek pod warunkiem, że nie była wcześniej solona.

Co możemy nawozić skorupkami?

Bez problemu możemy je stosować do nawożenia min. warzyw, roślin ozdobnych oraz owocowych.

Ważne:

Niestety ten naturalny nawóz niewskazany jest do stosowania do roślin kwasolubnych oraz roślin doniczkowych takich jak storczyki, azalie a także paprocie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *