Ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny pochodzi z Włoch. Cieszy się największą popularnością wśród octów. Otrzymywany jest z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddany jest długiemu procesowi fermentacji i co ważne w drewnianych beczkach. Cieszy się ogromną popularnością w kuchni albowiem jego nieliczna ilość sprawia, że dania zyskują wyrafinowany smak. Jednak koniecznie należy wspomnieć, że ocet balsamiczny wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych, które były znane i wykorzystywane już w średniowieczu. Bez wątpienia warto wprowadzić ocet balsamiczny do swojej kuchni albowiem korzyści ze spożywania go jest naprawdę wiele.

Dlaczego warto używać octu balsamicznego?

Odpowiedź na to pytanie nie powinna nikogo zaskoczyć.

Musimy jednak pamiętać, że należy wybierać ten najlepszej jakości (ma czarny kolor, słodko-kwaśny smak oraz jest gęsty).

Jednak wróćmy do właściwości prozdrowotnych.

  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy a co za tym idzie chorób serca,
  • Ogranicza rozwój pleśniawek oraz drożdży,
  • Wpływa na regulację ciśnienia krwi,
  • Zadba o prawidłową pracę serca,
  • Jest bogatym źródłem potasu, magnezu, fosforu, wapnia oraz sodu,
  • Wpływa na poprawę pracy przemiany materii,
  • Zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi,
  • Doskonały na dolegliwości żołądkowe,
  • Wykazuje działanie antyseptyczne oraz przeciwbakteryjne,
  • Oczyszcza organizm z toksyn.
Ocet balsamiczny można nazwać „perełką w kuchni” albowiem nie tylko „nada” wykwintności Naszym potrawom ale również jego systematyczne spożywanie pozytywnie wpłynie na pracę całego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *