Ocet malinowy

Ocet malinowy

Ocet malinowy

Maliny – nie dość że smaczne to jeszcze bardzo zdrowe. Chętnie w sezonie po nie sięgamy nie tylko jako po przekąskę ale również jako dodatek do wielu ciast i deserów. Jednak dzisiaj będzie mowa o occie malinowym. Szkoda tylko, że nie jest tak znany jak chociażby ocet jabłkowy czy balsamiczny. Wiele osób nawet nie wie o jego istnieniu a wielka szkoda albowiem pozytywów z jego używania jest naprawdę wiele. Jak sama nazwa wskazuje ocet malinowy powstaje z malin a dokładniej przez ich fermentacje. Warto wprowadzić do swojej kuchni na stałe albowiem charakteryzuje się „niesamowitymi” walorami smakowymi i co ważne wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych ale o tym w dalszej części artykułu.

Właściwości lecznicze octu malinowego

Nie bez przyczyny maliny zyskały miano „Super owocu”

Jednak bardzo dużo cennych właściwości tracimy poddając owoce obróbce termicznej. Inaczej ma się sprawa jeżeli chodzi o ocet malinowy.

Przede wszystkim:

  • Zawiera żywe kultury bakterii, kwas octowy oraz wiele cennych witamin oraz minerałów,
  • Jest bogatym źródłem błonnika który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz całego układu pokarmowego,
  • To bogate źródło kwasu foliowego który jest niezbędny dla kobiet w ciąży,
  • Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne ,
  • Zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych,
  • Obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • Pozytywnie wpływa na układ krążenia,
  • Obniża poziom złego cholesterolu,
  • Reguluje poziom cukru we krwi,
  • Zapobiega zaparciom,
  • Neutralizuje wolne rodniki,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Działa również antybakteryjnie oraz antyseptycznie,
  • Posiada także właściwości przeciwwirusowe,
  • Polecany przy stanach zapalnych, grzybicach oraz przy skaleczeniach,
  • Pozytywnie wpływa również na wzrok,
  • Opóźnia procesy starzenia,
  • Pozytywnie wpływa również na wygląd skóry.
Ocet malinowy nie tylko pozytywnie wpłynie na Nasze zdrowie ale również na wygląd i ogólne samopoczucie.

Wato tutaj dodać, ze doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup, mięs, marynat, sosów, warzyw a także sałatek.

Miejmy nadzieję, że stanie się równie popularny jak ocet jabłkowy i na stałe zagości w Naszej kuchni. Korzyści płynących z jego stosowania jest naprawdę ogrom!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *