Ocet ryżowy

Ocet ryżowy

Ocet ryżowy

Ocet spirytusowy, balsamiczny jak też winny cieszą się dużą popularnością. Jednak na rynku dostępnych jest wiele innych rodzajów chociażby olej ryżowy. Niestety w Polsce produkt ten jest mało znany a szkoda albowiem lista korzyści jego spożywania jest naprawdę spora. Warto tutaj wspomnieć, ze ocet ryżowy jest nieodłącznym elementem japońskiej oraz chińskiej kuchni. Doskonale komponuje się z owocami morza, smażonymi rybami, daniami słodko-kwasnymi oraz sałatkami. Wzbogaca ich aromat oraz nadaje wyjątkowości.

Czasami warto przekonać się do nowych produktów i nie skreślać ich już na samym początku. Przecież jak mówi przysłowie: „ Człowiek całe życie się uczy”.

Dlaczego warto stosować ocet ryżowy?

Powodów jest wiele albowiem wachlarz jego zastosowań jest wielki.

Jak już wcześniej wspomniano ocet ten jest nieodłącznym elementem kuchni japońskiej oraz chińskiej i to nie tylko ze względu na walory smakowe.

  • Zadba o prawidłową równowagę kwasowo-zasadowa,
  • Oczyszcza krew,
  • Pozytywnie wpływa na pracę serca oraz cały układ krążenia,
  • Zmniejsza ryzyko miażdżycy a co za tym idzie zawału serca oraz zatorów,
  • Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • Obniża również poziom glukozy we krwi,
  • Przyspiesza pracę metabolizmu,
  • Zadba o prawidłową perystaltykę jelit,
  • Zapobiega zaparciom,
  • Łagodzi stany zapalne w układzie pokarmowym,
  • Niweluje skutki działania wolnych rodników,
  • Wspomaga proces odchudzania,
  • Posiada właściwości antybakteryjne,
  • Wzmacnia układ odpornościowy.

W kuchni ocet ryżowy najczęściej wykorzystywany jest do przygotowania sushi, sałatek oraz marynowania ryb. Jest nieodłącznym elementem kuchni orientalnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *