Ocet śliwkowy

Ocet śliwkowy

Ocet śliwowy

Ocet ryżowy, malinowy, balsamiczny jak i zwykły ocet spirytusowy jest nieodłącznym elementem każdej kuchni. Nie tylko nadaje smak potrawom ale również wykazuje wiele właściwości leczniczych, które były już wykorzystywane przez Nasze Babcie oraz Prababcie. Jednak dzisiaj skupimy się na właściwościach i to nie tylko smakowych octu śliwkowego, który bez problemu możemy przygotować sami w domowych pieleszach. Oczywiście możemy go również nabyć w sklepach zielarskich oraz ze zdrową żywnością.

Czy warto go używać? Jakie wykazuje właściwości? O tym w dalszej części artykułu. Zapraszam 🙂

Właściwości zdrowotne octu śliwkowego

Ocet śliwkowy znalazł swoje szerokie zastosowanie w kuchni. Jego wyrazisty smak podkreśla wyjątkowość dań mięsnych, zup oraz sałatek.

Jednak jak wiemy wszyscy doskonale śliwki są nie tylko smaczne ale również bardzo bardzo zdrowe.

Nie inaczej ma się „sprawa” do octu śliwkowego!!!

  • Jest bogactwem antocyjanów,
  • To silne źródło antyoksydantów które zapobiegają chorobom nowotworowym oraz pomagają w walce z nimi,
  • Zawiera wiele witamin min. witaminy z grupy B, witaminę A, E, P i C a także minerały takie jak potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor oraz krzem,
  • Korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit,
  • Ułatwia trawienie,
  • Jest również naturalnym probiotykiem,
  • Wpływa na poprawę krążenia,
  • Oczyszcza również krew,
  • Przyspiesza pracę metabolizmu,
  • Zapobiega zaparciom,
  • Wzmacnia odporność,
  • Polecany osobom będącym na dietach.

Ocet śliwkowy nie tylko nada Naszym daniom wykwintności oraz nietuzinkowego smaku ale również w sposób korzystny wpłynie na Nasze zdrowie.

Ważne:

Niestety nie Wszyscy mogą korzystać z „magicznych” właściwości octu śliwkowego.

Zakazany jest osobom borykającym się z wrzodami żołądka i dwunastnicy, z ciężkimi schorzeniami wątroby a także osobom cierpiącym na nadkwasotę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *