Ogórecznik

Ogórecznik

Ogórecznik

Roślina ta cieszy się w Polsce coraz większym zainteresowaniem ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Można ją spotkać pod nazwą „miodunki ogrodowej” oraz „chleba pszczelego”. Jest rośliną miododajną. I mimo że cała roślina wykazuje wiele cennych właściwości najbardziej cenione są jednak nasiona a dokładnie olej z nich.Substancje zawarte w ogóreczniku bardzo korzystnie wpływają na Nasz organizm. Dlaczego warto stosować ogórecznik? Odpowiedź w dzisiejszym artykule.

Właściwości zdrowotne oraz składniki odżywcze miodunki

  • Jest źródłem soli mineralnych, garbników, flawonoidów oraz karotenu,
  • Zawiera spore pokłady potasu, magnezu, żelaza, cynku oraz krzemu,
  • Wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, moczopędne oraz uspokajające,
  • Wykazuje dobroczynny wpływ na żołądek, jelita oraz nerki,
  • Leczy stany zapalne jamy ustnej oraz układu oddechowego,
  • Przyniesie ulgę przy menopauzie, nerwicy, depresji oraz schizofrenii,
  • Obniża poziom cholesterolu zapobiegając miażdżycy oraz chorobom serca,
  • Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi,
  • Zmniejsza ból,
  • Wpływa na poprawę pracy układu odpornościowego,
  • Ze względu na właściwości przeciwutleniające hamuje wzrost komórek nowotworowych,
  • Pomocny przy wypryskach, trądziku oraz stanach zapalnych skóry,
  • Wskazany osobom ze skórą łuszczącą się, przesuszoną oraz wrażliwą.

Ważne:

Olej z ogórecznika zakazany jest kobietom w ciąży albowiem może przyczynić się do powstania skurczy. Niewskazany również dla osób z niskim ciśnieniem oraz przyjmującym leki rozrzedzające krew. Oczywiście należy pamiętać, żeby nie przekraczać zalecanej dawki. Pamiętajmy, że wszystko co w nadmiarze może w niekorzystny sposób odbić się na Naszym zdrowiu.

Przed zastosowaniem ogórecznika warto zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty w celu rozwiania ewentualnych wątpliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2019