Ogórek Kiwano

Ogórek Kiwano

Ogórek Kiwano

Ten tropikalny owoc pochodzi z tropikalnych krajów Afryki. Zwany jest również pod nazwą ogórka kolczastego oraz rogatego. Smakiem przypomina banana oraz kiwi. Co ważne Kiwano nie należy do owoców szybko psujących się dlatego też doskonale sprawdzi się jako ozdoba albowiem można go przechowywać nawet pół roku. I chociaż wielu z Nas nie słyszało o Kiwano, warto go nabyć albowiem nie tylko zachwyci wyjątkowym smakiem ale również w pozytywny sposób wpłynie na zdrowie. Owoc ten „spotkać” możemy w supermarketach. Jednak możemy również „wyhodować” je sami najlepiej w szklarniach lub tunelach. I chociaż ogórek kiwano jest mało znany warto będąc na zakupach poszukać go na półce z warzywami.

Wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Ogórek kiwano posiada wiele cennych składników odżywczych, które korzystnie wpłyną na Nasze zdrowie.

Przede wszystkim:

  • Jest niskokaloryczny albowiem z 80% składa się z wody,
  • Jest bogactwem witaminy A, C, E, witaminy z grupy B oraz błonnika pokarmowego,
  • Jest bogaty w wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk oraz sód,
  • Reguluje trawienie,
  • Pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz całego układu pokarmowego,
  • Wspomaga pracę mózgu,
  • Zadba o prawidłowe funkcjonowanie nerek oraz wątroby,
  • Korzystnie wpływa na pracę serca oraz cały układ krwionośny,
  • Reguluje pracę metabolizmu,
  • Wykazuje właściwości moczopędne oraz przeczyszczające,
  • Wspomaga usuwanie toksyn z organizmu,
  • Korzystnie wpływa na wzrok,
  • Zawiera również kwas foliowy niezbędny dla kobiet w ciąży,
  • Wpływa na poprawę pamięci oraz koncentracji.

Chociaż Kiwano w Polsce jest mało znany warto rozglądać się za nim albowiem korzyści zdrowotnych płynących z jego spożywania jest wiele.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *