Olej rydzowy

Olej rydzowy

Olej rydzowy

Patrząc na półki sklepowe z olejami stajemy przed dylematem który wybrać albowiem gatunków tego popularnego tłuszczu jest wiele. Olej rzepakowy, sezamowy, ryżowy czy z pestek dyni. A czy wielu z Nas słyszało o oleju rydzowym? Niestety odszedł w zapomnienie ale tylko na jakiś czas a wielka szkoda bo należy do jednego z najzdrowszych. Olej rydzowy powstaje w procesie tłoczenia nasion lnicznika siewnego nazywanego również rydzykiem, rydzem, lnianką oraz judrą. Jedno jest pewne- korzyści płynących z jego spożywania zwłaszcza tych zdrowotnych jest naprawdę wiele ale o tym w dalszej części artykułu. Zapraszam 🙂

Właściwości oleju rydzowego

Jak już wcześniej zostało wspomniane olej rydzowy odszedł w zapomnienie ale tylko na jakiś czas albowiem znów „powraca do łask”.

Znajdziemy go praktycznie w każdym sklepie ze zdrową żywnością a i bez wątpienia w Naszej kuchni powinien zagościć na stałe.

Dlaczego?

Przede wszystkim:

  • Posiada wysoką zawartość kwasów tłuszczowym Omega 3,
  • Zawiera wiele cennych witamin min. witaminę A, E, witaminy z grupy B niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
  • Zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników,
  • Zmniejsza ryzyko wielu chorób min. serca,
  • Zadba również o prawidłową pracę układu nerwowego,
  • Obniża poziom złego cholesterolu,
  • Reguluje poziom glukozy we krwi,
  • Wpływa również na obniżenie ciśnienia,
  • Łagodzi także objawy alergii,
  • Poprawia elastyczność skóry oraz opóźnia procesy starzenia.

I chociaż olej ryżowy najlepiej pasuje jako dodatek do śledzi skomponuje się równie doskonale z sałatkami, surówkami a także białym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *