Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy cieszy się ogromną popularnością i bardzo często porównywany jest do oleju rzepakowego. Wielu z Nas staje przed dylematem – który wybrać? Który z nich jest zdrowszy? Znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Dodawany jest na zimno do sałatek ale również wykorzystywany jest do smażenia. Pamiętajmy jednak, ze poddany obróbce termicznej nie posiada już tyle właściwości prozdrowotnych. Na rynku dostępny jest olej słonecznikowy rafinowany ( tłoczony na ciepło) i nierafinowany ( tłoczony na zimno). Różnią się między sobą nie tylko smakiem ale również zawartością substancji odżywczych. W oleju nierafinowanym jest ich znacznie więcej. Jak sama nazwa wskazuje olej słonecznikowy produkowany jest z nasion słonecznika, który jest bardzo zdrowy i po który chętnie sięga wielu z Nas.

Dlaczego warto stosować olej z nasion słonecznika?

Odpowiedź nikogo nie zaskoczy.

Przede wszystkim:

  • Jest bogatym źródłem witaminy E zwanej witamina młodości i płodności,
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne,
  • Wpływa pozytywnie na pracę serca,
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi,
  • Pomocny w odzyskaniu utraconej energii,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Wykazuje działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne,
  • Dzięki zawartości fitosteroli zapobiega rozwojowi miażdżycy,
  • Opóźnia efekty starzenia.
Ważne:

Musimy jednak pamiętać aby wybierać olej ten tłoczony na zimno i pod żadnym pozorem nie poddawać go obróbce termicznej. Możemy dodawać go do past, kanapek, sałatek, surówek oraz makaronów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *