Olej z czarnuszki - "Złoto Faraonów"

Olej z czarnuszki – „Złoto Faraonów”

Olej z czarnuszki – „Złoto Faraonów”

Olej z czarnuszki cieszy się coraz większą popularnością i to nie bez powodu albowiem ta niepozorna roślina wyglądem przypominająca czarny sezam wykazuje wiele cennych właściwości zdrowotnych. W starożytności uważana była za lek, który był w stanie poradzić sobie prawie z każdą dolegliwością. Wykorzystywany również w kosmetyce ( doskonały w walce z łupieżem oraz trądzikiem) ale także w kuchni. Nadaje potrawom korzenny smak. Te niepozorne czarne ziarenka są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, mikroelementów oraz przeciwutleniaczy. Wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne a co najważniejsze przeciwnowotworowe.

Cenne właściwości oleju z czarnuszki

Do oleju z czarnuszki nie trzeba nikogo z pewnością przekonywać jednak warto przypomnieć jak wiele dobrego może wnieść do organizmu ( mowa o jego długotrwałym stosowaniu).

  • Wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe,
  • Zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz chorobom układu krążenia,
  • Dzięki dużej zawartości antyoksydantów zapobiega powstawaniu nowotworów oraz jest pomocny w walce z nimi,
  • Pomaga utrzymać insulinę na odpowiednim poziomie,
  • Skuteczny w walce z chorobą wrzodową żołądka oraz dwunastnicy, grypą żołądkową czy refluksem,
  • Jest bogatą skarbnicą witamin oraz minerałów,
  • Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu,
  • Wykazuje działanie ochronne na miąższ wątroby oraz nerek,
  • Pomocny w walce z katarem oraz reakcjami alergicznymi skóry,
  • Skuteczny w walce z bakterią Helicobakter pyroli.

Cudownych właściwości oleju z czarnuszki można wymieniać w nieskończoność. Doskonale nawilża i ujędrnia skórę. Działa również przeciwzmarszczkowo. Poprawi również wygląd Naszych włosów wzmacniając je. Czerpmy z natury jak najczęściej. Ona zawsze daje z siebie to co najlepsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018