Olej z rokitnika

Olej z rokitnika

Olej z rokitnika

Rokitnik nie tylko stanowi ozdobę ogródków ale również wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych. W sposób pozytywny wpływa nie tylko na zdrowie ale również urodę. Coraz więcej osób powraca do ziół. W wielu przypadkach pomagają w „pozbyciu” się wielu schorzeń oraz dolegliwości. Chociaż bywają jak wiadomo problemy, których bez pomocy chirurga lub leków nie da się wyleczyć. Na rynku dostępnych jest wiele gatunków olei min. rzepakowy, ryżowy, kokosowy czy z pestek dyni. Olej z rokitnika na jakiś czas odszedł w zapomnienie ale znów powraca do łask. Był stosowany już przez Nasze Prababcie oraz Babcie. Ciekawostką może być również fakt, ze w czasach obecnych olej z rokitnika polecany jest przez wielu lekarzy jako doskonałe uzupełnienie codziennej diety.

Nie ma co ukrywać – Natura zawsze dawała z siebie co najlepsze bez chemii i wszelkich ulepszaczy.

Właściwości oleju z rokitnika

Olej ten znalazł zastosowanie nie tylko w lecznictwie ale również w kosmetyce. Zadba o stan Naszego zdrowia oraz „pozwoli” cieszyć się nienaganną urodą 🙂

  • Jest bogactwem witamin min. Witaminy A, C, E, K, D witamin z grupy B oraz soli mineralnych,
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwbólowe,
  • Działa regenerująco na skórę,
  • Przyspiesza gojenie ran,
  • Niezastąpiony przy problemach żołądkowych,
  • Podnosi odporność organizmu,
  • Pomocny przy wrzodach żołądka,
  • Zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej oraz zawału serca,
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi,
  • Polecany osobom borykającym się z nadciśnieniem,
  • Zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych
  • Zwalcza wolne rodniki,
  • Działa przeciwłupieżowo.
Ważne:

Olej z rokitnika niewskazany jest osobom borykającym się z kamicą nerkową, zapaleniem trzustki oraz wątroby a także z zapaleniem woreczka żółciowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *