Olejek paczulowy

Olejek paczulowy

Olejek paczulowy

Paczula jest byliną wieloletnia. Zamieszkuje głównie na terenach Azji Południowo-Wschodniej. Charakteryzuje się malutkimi biało-różowymi kwiatami oraz intensywnym egzotycznym zapachem. Wielu z Nas kojarzy ją pewnie z perfumami oraz saszetkami umieszczanymi w szafie przeciwko molom. Jednak paczula a dokładniej olejek paczulowy bardzo chętnie wykorzystywany jest w aromaterapii i co ważne wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Jakie właściwości posiada? Czy warto z nich skorzystać? O tym w dalszej części artykułu.

„Magiczna” moc olejku z paczuli

Na początku warto wspomnieć, że olejek paczulowy dzięki zawartości około 70 składników aktywnych posiada szeroki wachlarz zastosowań.

Jednak przede wszystkim:

  • Wykazuje silne działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwlękowe, przeciwdepresyjne, ściągające, przeciwobrzękowe oraz moczopędne,
  • Pomocny przy wyczerpaniu nerwowym oraz bezsenności,
  • Działa także przeciwzakrzepowo oraz odkażająco,
  • Zwalcza pasożyty,
  • Pomaga zwalczać infekcje,
  • Działa przeciwgorączkowo,
  • Sprawdzi się również przy problemach skórnych,
  • Stosowany w pielęgnacji włosów,
  • Jest naturalnym afrodyzjakiem.

Olejek paczulowy nie tylko chętnie wykorzystywany jest w aromaterapii. Znalazł zastosowanie nie tylko w kosmetyce ale również jako kadzidło, detergent do prania oraz jako odświeżacz powietrza.

Ważne:
Mimo, że olejek ten uważany jest za bezpieczny warto przed jego zastosowaniem skonsultować się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *