Olejek tatarakowy

Olejek tatarakowy

Olejek tatarakowy

Tatarak jest rośliną bagienną, wieloletnią pochodzącą z Azji. Do Polski trafiła dzięki Tatarom stąd też jej nazwa. W medycynie znana oraz wykorzystywany od dawien. Olejek tatarakowy jak sama nazwa wskazuje powstaje z tataraku zwyczajnego. Pozytywnie wpływa nie tylko na stan duszy i ciała ale również na Nasze zdrowie. Cieszy się nie mniejszą popularnością i zainteresowaniem jak pozostałe olejki eteryczne. Ciekawostką może być fakt, że w połączeniu z innymi aromatami min. szałwią, cynamonem czy lawendą tworzy niesamowitą i jedyną w swoim rodzaju kompozycję zapachową.

Czy warto go stosować? Myślę, że tak ale jest to sprawa indywidualna każdego z Nas.

Właściwości olejku tatarakowego

Olejek ten posiada wiele zastosowań.

Przede wszystkim:

  • Wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze oraz przeciwświądowe,
  • Pozytywnie wpływa na krążenie krwi,
  • Wpływa na poprawę pamięci oraz koncentracji,
  • Doskonały przy nerwobólach oraz rwie kulszowej,
  • Szczególnie polecany osobom borykającym się z długotrwałym stresem, atakami paniki oraz lękami,
  • Wspomaga leczenie chorób skóry,
  • Pozytywnie wpływa również na włosy,
  • Wykorzystywany do płukanek gardła,
  • Pobudza pracę układu pokarmowego,
  • Przyspiesza przemianę materii,
  • Działa rozgrzewająco oraz przeciwreumatycznie,
  • Wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.

Olejek tatarakowy znalazł również zastosowanie w kosmetyce przede wszystkim do wytwarzania perfum i jako utrwalacz zapachów.

Nie należy stosować go w formie nierozcieńczonej.

Ważne:

Olejek tatarakowy należy stosować zewnętrznie. Zakazany jest kobietom w ciąży oraz u dzieci do 5 roku życia. Nie stosować w formie nierozcieńczonej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *