Oliwki

Oliwki

Oliwki

Są podstawowym produktem kuchni śródziemnomorskiej. U Nas niestety nie cieszą się zbytnią popularnością albowiem nie każdy przepada za ich specyficznym, smakiem. Jednak warto wprowadzić oliwki do swojej kuchni na stałe. Coraz to nowsze badania potwierdzają tylko jaki zbawienny wpływ na Nasze zdrowie ma spożywanie oliwek. Posiadają wiele składników odżywczych, witamin oraz minerałów oraz zapobiegają wielu chorobom, które są „epidemią” XXI wieku. Może jednak warto było by się do nich przekonać?

Co dobrego daje spożywanie oliwek?

Przede wszystkim wykazują silne działanie przeciwnowotworowe.Wszystko za sprawą właściwości przeciwzapalnych oraz antyoksydacyjnych.

  • Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia,
  • Zapobiegają miażdżycy obniżając poziom złego cholesterolu,
  • Są bogatym źródłem witamin ( A, E, C, B) oraz minerałów ( fosforu, potasu, żelaza),
  • Zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy,
  • dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 zapobiegają oraz wspomagają leczenie wielu chorób ( min. stwardnienie rozsiane, miażdżyca, atopowe zapalenie skóry oraz alergie),
  • Dzięki zawartości Hydroksytyzolu zapobiegają oraz łagodzą objawy ostrego zapalenia trzustki,
  • Są doskonałą ochroną przed udarem mózgu,
  • Chronią przed działaniem wolnych rodników,
  • Zawierają również spore ilości błonnika który zadba o prawidłową perystaltykę jelit oraz pozytywnie wpłynie na cały układ pokarmowy,
  • Wzmacniają układ odpornościowy,
  • Oczyszczają organizm,
  • Są niskokaloryczne.

Oliwki zazwyczaj spożywamy w formie kiszonej. Są naturalnym probiotykiem, który zadba o prawidłową florę bakteryjna jelit.

Co tu dużo mówić – przekonajmy się do oliwek i jedzmy je na zdrowie!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *