Opieńki

Opieńki

Opieńki

Opieńki cieszą się popularnością i chętnie są wykorzystywane w kuchni. W okresie jesiennym możemy je spotkać naprawdę w dużych ilościach. Zazwyczaj rosną na pniach. Bardzo często wykorzystywana jest do zup, marynat, sosów ale również do mrożenia. Przed spożyciem należy je poddać obróbce termicznej albowiem surowe mogą wywołać problemy gastryczne. Jednak ten bardzo popularny grzyb wykazuje również wiele właściwości prozdrowotnych. Ciekawostką może być również fakt, że opieńki były wykorzystywane przez Azjatów do leczenia wielu schorzeń i dolegliwości. Dlaczego warto spożywać opieńki? O tym w dalszej części artykułu.

Właściwości prozdrowotne opieniek

  • Wykazują działanie bakteriobójcze oraz przeciwgrzybicze
  • Wzmacniają ukrwienie serca, mózgu oraz kończyn,
  • Przetwory z opieniek sprawdzą się również przy zgadze,
  • Zawierają także niewielki ilości wapnia, potasu, sodu i fosforu,
  • Zwalczają wolne rodniki,
  • Chronią przed przewlekłymi chorobami,
  • Wykazują również działanie przeciwnowotworowe,
  • Obniżają poziom cukru we krwi,
  • Wykorzystywane w leczeniu schorzeń oczu,
  • Wpływają na poprawę wzroku,
  • Pozytywnie wpłyną na wygląd włosów, skóry oraz paznokci,
  • Działają kojąco na układ nerwowy.

Pamiętajmy jednak aby nie spożywać ich na surowo albowiem mogą być przyczyną wielu przykrych dolegliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *