Orzechy laskowe

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe

Wszystkie orzechy są niedocenionym źródłem substancji odżywczych oraz minerałów i powinniśmy je spożywać jak najczęściej-oczywiście z umiarem ponieważ są kaloryczne. Dzisiaj słów kilka o orzechach laskowych, które sprawdza się doskonale jako dodatek do dań, sałatek oraz jako zdrowa przekąska. Te małe orzeszki spośród innych wyróżnia duża zawartości witaminy E-zwanej witamina młodości oraz płodności. Ale to nie jedyne zalety ich spożywania.

Właściwości orzechów laskowych

Niejednokrotnie zadajemy sobie pytanie-dlaczego warto jeść orzechy laskowe?

Odpowiedź jest bardzo prosta.

Przede wszystkim:

  • Posiadają silne właściwosci przeciwutleniające ( chronią Nasz organizm przed wpływem wolnych rodników),
  • Zapobiegają powstawaniu zmian miażdzycowych,
  • Przeciwdziałają niedokrwistości,
  • Są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, K, C oraz niacyny,
  • Polecane Paniom w ciązy ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego,
  • Zawierają spore pokłady potasu, żelaza, magnezu, fosforu, wapnia oraz cynku,
  • Zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • Pomagają w walce z nadciśnieniem,
  • Dzięki zawartości błonnika wspierają cały układ pokarmowy,
  • Regulują ciśnienie krwi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • Dzięki zawartości argininy przyspieszaja gojenie ran oraz uszkodzeńm skóry,
  • Posiadają niski indeks glikemiczny dlaego wskazane są również osobom chorym na cukrzycę,
  • Wpływają na obnizenie poziomu cukru we krwi,
  • Wspomagają pracę układu nerwowego,
  • Wpływają na poprawę pamięci oraz koncentrację.
Chyba nie trzeba nikogo przekonywać do spożywania orzechów laskowych. Tym bardziej, ze doskonale sprawdzą się w kuchni jako dodatek do mięs, makaronów, sałatek oraz wszelkich deserów. „ Spożywajmy orzechy laskowe na zdrowie oczywiście”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018