Orzechy makadamia

Orzechy makadamia

Orzechy makadamia

Ten rodzaj orzechów mniej znanych w Polsce. A wielka szkoda albowiem zawierają wiele cennych składników odżywczych oraz posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Ich łupina jest bardzo twarda oraz ciężka do zdjęcia dlatego też warto skusić się na zakup już samych pestek. Kuszą swoim wyjątkowo maślanym smakiem dlatego też mają szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej wykorzystuje się je do wszelkich ciast, deserów oraz kremów. Są również zdrowa alternatywa przekąski.

Właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze orzechów makadamia

Na ten temat można by pisać w nieskończoność. Jednak do najważniejszych zalet spożywania tych orzeszków należą:

  • Są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy E oraz A,
  • Zawierają wapń, magnez, potas, fosfor, mangan, miedź oraz żelazo,
  • Mimo swojej kaloryczności dzięki jednonienasyconym tłuszczom wskazane dla osób będących na diecie,
  • Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu,
  • Są doskonałym produktem dla osób będących na diecie bezglutenowej,
  • Chronią przed chorobą niedokrwienną oraz zawałem serca,
  • Stabilizują poziom cukru we krwi,
  • Zwalczają wolne rodniki,
  • Zapobiegają niedokrwistości,
  • Wpływają na poprawę pamięci oraz koncentrację,
  • Wskazane są również osobom nerwowym albowiem łagodzą skutki stresu,
  • Poprawiają kondycję włosów, skóry oraz paznokci.

Właściciele psiaków powinni pamiętać, że orzeszki makadamia nawet w małych ilościach są toksyczne dla pupili.

Natomiast olej z orzechów makadamia znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Kosmetyki z jego dodatkiem doskonale regenerują oraz odżywiają skórę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018