Orzechy pistacjowe

Orzechy pistacjowe

Orzechy pistacjowe

Ten rodzaj orzechów cieszy się popularnościa nie tylko w dzisijeszych czasach ale również od dawien miały swoje zastosowanie w medycynie ludowej. Wykorzystywano je przede wszystkim przy chorobach wątroby i bólach zębów. My natomista wykorzystujemy je jako składnich głównych dań oraz jako przekąskę. Jednak orzechy pistacjowe nie tylko są smaczne ale również są skarbnicą wielu cennych składników odżywczych oraz wykazują wiele właściwości zdrowotnych.

Dobro w naturze

Orzechy te są bogatym źródłem wielu witamin ( A, C, E, B6) oraz minerałów ( magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor). Mimo, ze są kaloryczne w większości zawierają dobre tłuszcze ale należy je spożywać z umiarem.

Więc co dobrego daje spożywanie pistacji?

Odpowiedz jest prosta:

  • Wzmacniają kości oraz zęby,
  • Wpływają na poprawę pracy metabolizmu,
  • Obniżają cholesterol a co za tym idzie zmniejszają ryzyko miażdzycy,
  • Obniżają ryzyko chorób serca,
  • Mimo swojej kaloryczności pozwalają kontrolować wagę. Wszystko za sprawą błonnika, który zapewnia uczucie sytosci. Jednak pamiętajmy aby spożywać je z umiarem,
  • Pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego,
  • Dzięki zawartości antyoksydantów zapobiegają chorobom nowotworowym oraz wspierają w walce z nimi,
  • Odżywiają skórę oraz opóźniają procesy starzenia,
  • Luteina zawarta w pistacjach pozytywnie wpływa na wzrok oraz zapobiega jego utracie,
  • Posiadają niski indeks glikemiczny dlatego mogą je spożywać również osoby chore na cukrzycę,
  • Podnoszą odporność oraz pomagają w walce ze stresem.

Jak widać spożywanie pistacji nie tylko „ zaspokoi” Nasze kubki smakowe ale również wniesie wiele dobrego do organizmu.

ORZECHY PISTACJOWE TO ŹRÓDŁO ZDROWIA, ENERGII ORAZ DOBREGO SAMOPOCZUCIA.

Wprowadźmy je do swojego menu. Ale oczywiście spożywajmy z umiarem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018