Owoc Kaki

Owoc Kaki

Owoc Kaki

Owoc Kaki zwany również persymoną, hebanowcem lub hurmą kształtem przypomina znany doskonale Wszystkim pomidor. Jego zarówno właściwości lecznicze jak i wartości odżywcze jako pierwsi docenili mieszkańcy Japonii oraz Chin. Jest bogactwem wielu składników odżywczych min. minerałów, witamin, przeciwutleniaczy oraz błonnika. I chociaż wielu z Nas z dystansem podchodzi do mniej znanych produktów warto Kaki przyjrzeć się bliżej albowiem z całą pewnością spożywanie go w pozytywny sposób wpłynie na Nasze zdrowie.

Wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze Persymony

Zarówno owoce jak i warzywa są niezastąpionym źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zwłaszcza w okresie przesilenia oraz w okresie gdy szaleje grypa i wirusy warto wspomóc się w naturalny sposób.

Owoc Kaki jest nie tylko smaczny ale również zdrowy.

Przede wszystkim:

  • Jest prawdziwą skarbnicą wielu witamin oraz minerałów,
  • To doskonałe źródło błonnika,
  • Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
  • Zadba również o prawidłowy wzrok,
  • Zmniejsza również ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej,
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwinfekcyjne oraz przeciwkrwotoczne,
  • Opóźnia procesy starzenia,
  • Wzmacnia odporność,
  • Hamuje wzrost komórek nowotworowych,
  • Wpływa na poprawę stanu zębów oraz kości,
  • Powinna znaleźć się w jadłospisie osób borykających się z anemią.

Skórka persymony nie nadaje się do spożycia. Doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek ale również jako przekąska.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *