Owoc karamboli

Owoc karamboli

Owoc karamboli

Karambola to drzewo rosnące w południowo-wschodniej Azji. Owoce po rozcięciu przypominają gwiazdę dlatego też można usłyszeć inne nazwy min. „Gwiazda wschodu” jak również „Owoc o pięciu rogach”. Ten egzotyczny owoc w Polsce jest mało znany a wielka szkoda. Nie dość, że jest bardzo smaczny to jeszcze bardzo zdrowy. Doskonale sprawdzi się jako wyjątkowa dekoracja do deserów czy sałatek. Niestety należy do dosyć drogich produktów ale warto mimo wszystko w miarę możliwości wprowadzić ten owoc do swojego jadłospisu. Dlaczego? Pewnie odpowiedź nikogo nie zaskoczy albowiem jest prawdziwą skarbnicą wielu witamin, minerałów oraz błonnika. Pozytywnie wpływa nie tylko na Nasze zdrowie ale również ogólne samopoczucie.

Wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze karamboli

  • To bardzo bogate źródło witaminy A, C, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas, magnez, fosfor, miedz,wapń oraz żelazo,
  • Zawiera również spore pokłady błonnika który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz cały układ pokarmowy,
  • Zapobiega wzdęciom oraz zaparciom,
  • Jest niskokaloryczna dlatego też chętnie wykorzystywana jest w dietach odchudzających,
  • Wykazuje działanie przeciwpotne, ściągające oraz antyseptyczne,
  • Hamuje namnażanie komórek nowotworowych,
  • Wzmacnia układ immunologiczny,
  • Działa również przeciwzapalnie,
  • Pozytywnie wpływa na układ nerwowy,
  • Zadba także o układ krążenia,
  • Ułatwia wydalanie toksyn z organizmu,
  • Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową oraz kwasowo-zasadową,
  • Ma silne działanie antyoksydacyjne,
  • Wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu,
  • Obniża indeks glikemiczny posiłków,
  • Zadba również o prawidłowe ciśnienie krwi,
  • Zapewni uczucie sytości na dłużej.

Jak widać ten egzotyczny owoc nie tylko uzupełni deficyt witamin i minerałów ale również może Nas uchronić przed wieloma dolegliwościami oraz schorzeniami.

Ważne:

Niestety ze względu na zawarty w karamboli kwas szczawiowy nie jest wskazana wszystkim. Nie powinny jej spożywać osoby borykające się z kamicą nerkową, dną moczanową oraz z schorzeniami reumatycznymi. Nie jest również wskazana alergikom albowiem może być przyczyną alergii. Zawarte w owocu substancje aktywne mogą również wchodzić w interakcję z niektórymi lekami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *