Papryka

Papryka

Papryka

Czerwona, zielona, żółta czy pomarańczowa. To prawdziwa bomba witaminowa oraz naturalny afrodyzjak. Chętnie wykorzystujemy ją do dekoracji potraw, jako dodatek do gulaszu oraz kanapek. Warto ją spożywać albowiem wykazuje wiele cennych składników odżywczych oraz właściwości prozdrowotnych. I chociaż różni się kolorem, bez względu na to jaką wybierzemy możemy być pewni, ze dostarczymy organizmowi mnóstwa cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. I chociaż częściej wykorzystujemy tą w postaci „ proszku” postawmy na świeżą – naprawdę warto!!!

„ Magiczna moc” papryki

  • Jest bogactwem witamin (witaminy C, A, E,witamin z grupy B) oraz minerałów ( potasu, magnezu, żelaza oraz wapnia),
  • Jest bogatym źródłem antyoksydantów, które zapobiegają chorobom nowotworowym,
  • Zwalcza wolne rodniki,
  • Jest niskokaloryczna,
  • Zawiera sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz cały układ pokarmowy,
  • Jest bogactwem luteiny ( papryka żółta), która pozytywnie wpływa na wzrok,
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Wpływa na regulację przemiany materii,
  • Zapobiega chorobom układu krążenia,
  • Jest bogatym źródłem kwasu foliowego ( papryka zielona),
  • Zadba o prawidłowe ciśnienie krwi,
  • Odtruwa oraz oczyszcza organizm z metali ciężkich,
  • Opóźnia procesy starzenia się skóry.

Papryka bez względu na kolor wniesie do Naszych organizmów wiele dobrego. Dzięki niej będziemy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem oraz samopoczuciem. Jeżeli mamy taką możliwość wybierajmy to co naturalne albowiem korzyści z tego płynących jest naprawdę wiele.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *