Patisony

Patisony

Patisony

Patison jest odmianą popularnej oraz lubianej dyni. Znalazł bardzo szerokie zastosowanie w kuchni ale nie tylko. Warzywa te uprawiane były już przez Indian i Azteków. W Polsce natomiast pojawiły się w latach 80 XX wieku. Początkowo ze względu na kształt były „traktowane” jako warzywa ozdobne. Jednak obecnie nie tylko ze względu na swoje walory smakowe ale również wartości odżywcze bardzo chętnie wykorzystywane są w kuchni. Doskonale smakują smażone ale również w postaci placków, kotletów oraz marynowane. W tych nietypowych warzywach kształtem przypominających gwiazdę kryje się wiele witamin oraz minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czy nie warto wprowadzić patisony do swojego jadłospisu?

Wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne patisonów

  • Są bogatym źródłem wielu witamin min. witaminy C a także witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas, magnez i wapń,
  • Regulują pracę układu pokarmowego,
  • Wpływają na poprawę przemiany materii,
  • Pozytywnie wpływają na układ nerwowy,
  • Dzięki zawartości wapnia wzmacniają kości,
  • Zadbają o lepszą pamięć oraz koncentracje,
  • Pozytywnie wpływają na pracę mózgu,
  • Są niskokaloryczne.

Te niepozorne warzywa warto wprowadzić do swojego jadłospisu na stałe tym bardziej ze bez problemu możemy je uprawiać w przydomowych ogródkach oraz na działkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *