Pestki dyni

Pestki dyni

Pestki dyni

Dynia zawsze kojarzy się nam z jesienią. Przygotowujemy z niej zupę krem, zapiekanki oraz ciasta. Jednak kryje w sobie coś bardzo cennego. Mianowicie pestki, które należą do jednych z najcenniejszych darów natury a niestety bardzo często je wyrzucamy robiąc ogromny błąd. Dlaczego warto je jeść? Odpowiedź znajdziecie w dzisiejszym artykule.

Dlaczego warto jeść pestki dyni?

Zarówno dynia jak i jej pestki zawierają wiele cennych składników odżywczych odpowiadających za dobre zdrowie i nieskazitelna urodę. Z całą pewnością powinny być jednym z produktów zdrowej diety. Dodane do sałatek czy surówek nie tylko wzbogacą ich smak ale również dostarcza Nam niezbędnych witamin oraz minerałów a jest ich sporo w pestkach dyni.

  • Są cennym źródłem kwasów tłuszczowych,
  • Są skarbnicą witamin ( E zwanej witaminą młodości, A, C, D oraz witaminy z grupy B),
  • Zawierają spore pokłady magnezu, potasu, cynku oraz fosforu,
  • Wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych,
  • Pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, krążenia oraz nerwowego,
  • Regulują ciśnienie krwi,
  • Wspomagają pracę serca,
  • Zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych,
  • Pomocne przy bólach głowy, skurczach oraz przy napięciu przedmiesiączkowym,
  • Pozytywnie wpłyną na układ kostny,
  • Wzmacniają odporność organizmu,
  • Zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych,
  • Pozytywnie wpłyną na potencję u mężczyzn,
  • Wpłyną na poprawę samopoczucia,
  • Są naturalnym sposobem na zwalczanie pasożytów ( owsiki, glista ludzka),
  • Poprawiają wygląd włosów, skóry oraz paznokci.

Zalet spożywania pestek dyni jest naprawdę wiele. Są świetną alternatywą zdrowej przekąski ale również nadadzą się doskonale jako dodatek do dań. Chyba nie trzeba nikogo przekonywać do zaopatrzenia się w nie albowiem korzyści z nich płynących jest wiele.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018